29 Temmuz 2010 Perşembe

Fethiyenin Tarihi

Fethiye’nin antik dönemlerdeki ismi; Telmessos. Bu kentin Likya ve Karyauygarlıklarının sınırında İ.Ö. 5. yy. da kurulduğu biliniyor. Günümüze ulaşan kalıntılardan, Helenistik ve Roma dönemlerinde kentin oldukça zengin ve yüksek bir kültüre sahip olduğu ve tanrı Apollon’a adanmış ünlü bir kehanet merkezi olduğu anlaşılıyor. Antik Telmessos’un Likya’ya özgü kaya mezarları, lahitleri, kale ve tiyatrosu bütün görkemiyle Fethiye’yi süslüyor.

Fethiye ve Antalya arasında uzanan Teke Yarımadası antik dönemlerde Likya olarak adlandırılmış. Anadolu’nun yerli halklarından olan Likyalılar, Homeros’un ünlü İlyada’sında ve Kadeş Savaşını sona erdiren tarihin ilk yazılı antlaşmasında, denizci bir ulus olarak tanımlanmış.

FethiyeFethiye’nin simgesi olarak kabul edilen Amintas Mezarı, limandan kenti çevreleyen tepenin eteklerinde muhteşem görüntüsüyle göze çarpıyor. In Antis planlı, İyonik bir tapınak cephesine sahip olan mezar, Helenistik dönemde 4. yy da Telmessos kentinin yöneticisi olduğu sanılan Kral Amintas’ın anısına inşa edilmiş.

Kentin içinde Likya tipi birçok lahit mezar örneğine rastlamak mümkün. Bazılarının üzerinde Likya dilinde yazılmış kitabeler mevcut. Özellikle Hükümet Konağının bahçesinde bulunan lahit, üzerindeki savaşçıları betimleyen kabartmaları ile dikkat çekiyor.


Kale, kent akropolünde, Roma döneminde inşa edilen eski duvarların üzerine 11. yy da yapılmış. Rodos’lu Şövalyelerin Fethiye’yi bir deniz üssü olarak kullandıkları 15. yy da bir onarım gördüğü biliniyor.

FethiyeTelmessos antik tiyatrosu ticari iskelenin hemen arkasında, Fethiye kent merkezinde bulunuyor. Tipik bir Roma özelliği gösteren tiyatronun 2. yy da daha önceden Yunan tarzında yapılmış başka bir tiyatronun üzerine inşa edildiği biliniyor. 1993 yılında Fethiye Arkeoloji Müzesi tarafından yapılar kazılarla ortaya çıkartılan yapının, oturma ve sahne bölümlerinin restore edilmesi için çalışmalar sürdürülüyor.

Arkeoloji ve Etnografya bölümlerinden oluşan Fethiye Müzesi ilçe merkezinde hizmet veriyor. Müzede, erken Likya, Pers, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma eserlerin yanında, yöre kültürüne özgü tipik el sanatlarının da örneklerini görmek mümkün.
Fethiye Belediyesi ve Müze Müdürlüğünce yürütülen bir proje kapsamında, restore edilecek antik tiyatronun çevresinde hizmet verecek modern bir hizmet binası ile bir açık hava müzesinin oluşturulması için çalışmalar sürdürülüyor. Projenin tamamlanmasından sonra yeniden biçimlenecek olan kent merkezinin, doğal ve kültürel çevrenin korunarak yaşatıldığı örnek bir alana dönüşmesi amaçlanıyor.

Geçmişte Likya olarak adlandırılan Teke yarımadasında tarih İ.Ö. 2. binlerin gerisine kadar uzanıyor. Gerçekte Likyalıların Hititlerle birlikte Kadeş Savaşına katılmış olmaları, onların Anadolu’nun en eski yerli halklarından olduklarını gösteren en önemli işaret.
Süreç içinde Likya, Persler, Büyük İskender, Romalılar ve Bizanslılar tarafından işgal edilmiş fakat asla teslim alınamamış. Likya’yı ve onun önemli kentlerini keşfetmek isteyenler için Fethiye en uygun merkez konumunda. Organize turlar ya da kendi çabanızla önemli Likya kentlerine Fethiye’den ulaşmak çok kolay.erine Fethiye’den ulaşmak çok kolay.erine Fethiye’den ulaşmak çok kolay.

2 yorum:

  1. Sayın blog yöneticisi paylaştığınız makaleler çok önemli ve iç açıcı. Prefabrik ev olarak başarılarınızın devamını dileriz.

    YanıtlaSil
  2. Touristenparadies in der Türkei- Fethiye

    Die Stadt Fethiye liegt in der Türkei und ist wunderhübsch anzuschauen. Man kann an diesem Ort einmal den Blick von der Bucht auf die Stadt werfen, die im Südosten der Bucht liegt ebenso andersherum. Einst war es eine Stadt, in jener Gemüse, Chromerzen ebenso Fisch verkauft wurde, um Einkünfte zu erzielen. Dieser Tage kommen ausreichend Urlauber in diesen Teil der Türkei und sorgen für genügend Einkommen. Die Stadt hat einen faszinierenden Charme, auch wenn heutzutage eine Menge Hotels und Feriensiedlungen gebaut wurden.

    Der Tourist kann den weißen Strand Öludeniz aufsuchen, wo man selbstverständlich auch das tiefblaue Wasser nutzen kann. Ob man derbei zum Tauchen möchte, sich anderen Wassersportarten zuwendet oder einfach allein den Ausblick genießt, wenn man am Strand liegt. Der Strand ist lediglich 14 kilometer von der Ortschaft entfernt. Die Meeresbucht ist von Bergen umgeben, der wichtigste Berg ist der Vaterberg (Baba Dagí) welcher nämlich mit seinen 1969 Metern direkt aus dem Meer hinausragt.

    Wer in Fethiye Ferien macht, kann recht viel erleben. Ob man dieserfalls den Badestrand von Calis benutzt, ob man den antiken Stadtkern aufsucht. Der Tourist kann die Moschee Eski Cami besuchen, ein kleines Museum bewundern oder aber auch ein Hamam aufsuchen. Anderweitig gibt es im Zentrum unzählige Geschäfte, wie Teppichhändler, Juweliere und mehr.
    Man kann auf den Wochenmarkt, auch Basar genannt, Anziehsachen, Gemüse und Obst, Haushaltswaren und mehr einkaufen. Wer mag, kann lykrische Felsengräber besuchen oder das Hellistische Theater. Am Hafen gibt es nach wie vor eine große Anzahl alte Holzboote und selbst neue Fischerboote, die einen tollen Anblick bieten. Im Hafen bietet sich nicht zuletzt die Möglichkeit, selbst an Touren mit Doppeldecker Booten teilzunehmen und auf diese Weise noch mehr von der Türkei zu erblicken. Wenn Sie noch mehr über Fethiye erfahren möchten, besuchen Sie doch unmittelbar www.fethiyee.de . Hier warten hinreichend Informationen und Bilder auf Sie!

    YanıtlaSil